Ново изследване разкри защо хората нямат дълги опашки като маймуните. Учените

...
Ново изследване разкри защо хората нямат дълги опашки като маймуните. Учените
Коментари Харесай

Защо сме загубили опашките си? Учени са открили възможен отговор

Ново проучване разкри за какво хората нямат дълги опашки като маймуните. Учените са разкрили ДНК разновидност, виновна за загубата на тази отличителна линия преди милиони години.

Изследването, оповестено в списанието Nature Ecology & Evolution, наблюдава наличието на човешката опашка до гена TBXT, който играе значима роля при определянето на дължината на опашката при бозайниците. Мутация в този ген е довела до изгубването на опашката при нашите предшественици.

„ Това изобретение демонстрира, че даже дребни генетични промени могат да окажат доста въздействие върху еволюцията “, сподели еволюционният биолог Кърк Ломюлер от Тексаския университет A&M.

Учените откриха, че разновидност в гена TBXT води до понижена експресия на гена, което от своя страна води до понижаване на дължината на опашката. 

Тази разновидност е настъпила преди почти 25 милиона години, когато нашите предшественици, съгласно теорията на еволюцията, са минали от живот на дървета към живот на земята.

„ Въпреки че дългите опашки са потребни за катерене по дървета, те могат да бъдат спънка при вървене на два крайници “, изясни Ломюлер. 

„ Така че загубата на опашката може да е дала преимущество на нашите предшественици в новата им среда. “

Въпреки че хората към този момент нямат дълги опашки, те към момента имат дребен придатък, наименуван опашна кост. Тази рудиментарна опашка съставлява излишък от нашето еволюционно минало и служи като точка на закрепване на мускулите в основата на гръбначния дирек.

Откриването на разновидността, виновна за загубата на опашка, е значима стъпка в разбирането на човешката еволюция. Той също по този начин акцентира смисъла на проучването на генетични промени, даже дребни, които могат да имат бездънен резултат върху фенотипа.

„ Това проучване припомня, че еволюцията е комплициран и динамичен развой, който може да докара до непредвидени и широкообхватни последствия “, заключава Ломюлер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР